BORS DE PESTE IN GRADINA LUI TERENTE

bors-de-peste

Borşul de peşte. Cuvântul borş vine de la ucraineanul ‘borşci’, echivalentul turcescului ‘ciorbă’. Doar că slavii nu folosesc pentru acrit zeama acră din tărâţe de grâu, ci oţetul. Şi cum teoria ciorbarilor otomani funcţionează perfect şi în cazul peştelui, tot peştele mic rămas în plasele pescarilor, ajunge în oala de borş. Mai bine aşa, decât pe fundul Bălţii!

E bine de ştiut că o zeamă bună se face doar dacă ai o fiertură cu multe feluri de peşte mic, uşor de fiert, de preferat cu cât mai multe oase. Fiţi fără griji. Oasele din fiertură se strecoară complet!

Avat, ştiucă mică (mârliţă, pentru cunoscători!), plătică, biban, cam orice ‘albitură’, adică peşte mic cu carnea albă. Pentru carnea de mâncat separat, aşa cum îi şade bine borşului de peşte, noi folosim capete, cozi şi burţi de Crap de Dunăre. Carnea se mănâncă separat pentru a nu ‘pescui’ oasele cărnii prin bolul cu ciorbă!

Noi gătim la foc de lemne Borşul de peşte. Prin Balta Brăilei oamenii mai ard şi ciocălăi de porumb. Foc aprig, iute. Carnea de peşte de apă dulce e uşoară, fierbe repede, merge focul tare. Pe aragaz de restaurant, doar pe ochiul cel mai mare. La Terente, un ceaun de 12-15 l, pentru 20 de porţii se prepară cam într-un ceas.

Rîbî Sup (Borş de peşte) cam 20 portii

Capete şi cozi de Crap de Dunăre, albitură

Morcov

Ceapă

Ardei gras

Ţelină

Cartofi

Ulei

Suc de roşii

Roşii decojite

Sare

Oţet

Leuştean

Peşte

2 buc.

2 buc

2 buc

4 felii

6 buc.

2 polonice

2 căni

2 conserve

2 polonice mici

2 polonice

1 leg. sau un pacheţel

3Kg

150g

200g

200g

160g

500g

40ml

500ml

800g

80g

110ml

4g

Reţeta detaliată                     Rîbî Sup

Într-o oală mare de 10 l pentru fiert pe soba cu lemne sau într-un ceaun de 12-15 l pentru pirostrii, se fierb capetele şi cozile de crap, albitura (cca.3kg). Bucăţile mai mari de peşte se vor fierbe mai repede iar când sunt gata, plutesc la suprafaţta apei. Se scot şi se lasă la răcit pentru ca mai târziu să le porţionăm. Verificăm dacă albitura e fiartă şi când carnea se desprinde uşor de pe oase se strecoară prin strecurătoare. Se aleg toate oasele din carnea strecurată. Din carnea rezultată se face o pastă dată la blender şi se pune la loc în oala de 10 l, respectiv ceaun, spălate în prealabil. Se pregătesc legumele: 2 morcovi de aprox. 150g bucata, două cepe (200g), doi ardei graşi (200g) şi 4 felii de ţelină (160g). Legumele se toacă cubuleţe mici şi se călesc în 2 linguri de ulei (40ml). Când legumele devin uşor translucide, se adaugă în oala/ceaunul cu ciorbă şi se lasă la fiert. Între timp curăţăm 6 cartofi (500g) şi îi tăiem cubuleţe medii şi îi adaugăm şi pe aceştia în oală. Când cartoful este uşor de sfărâmat adaugăm sucul de roşii (500ml) şi două cutii de roşii decojite (cca.800g) date prin blender tot în oală. Se condimentează cu 2 polonice mici de sare rase (80g) şi 2 polonice de oţet (110ml). Mai adăugăm un plic de pătrunjel şi unul de leuştean. Se mai lasă pe foc max. 5 min după care se stinge focul. Se obţin astfel 20 de porţii.

Se serveste într-un bol de pământ, care se ornează cu pătrunjel, cu porţia de carne de peşte într-o farfurie separată.

Vă prezentăm mai jos valorile nutriţionale calculate pentru o porţie de Borş de peşte:

Grame 400  Calorii( kcal) 314  Grasimi (g) 10.8  Colesterol (mg) 126 Sodiu (mg) 419 Carbohidrati (g) 15.9 Fibre (g) 3.7 Zahar (g) 4.5Proteina 36g Vitamina A % 273 Vitamina C % 34.2Calciu % 82.5 Fier % 8.6

Comments

Lasă un comentariu